Tuesday, 17 December 2013

selamat jalan sayangku...:')








Dimulakan dengan bissmillah dan assalamu'alaikum buat sahabat huda di alam maya..semoga kita semua berada didalam barakahNYA selalu..segala pujian buat Allah S.W.T dan selawat dan salam buat kekasihnya saiyyidina maulana Muhammad S.A.W..

 kata- kata pembakar semangat dengan izin Allah ..insha A'llah...!!
" jika kita berjuta duit , beribu duit, tapi bile melihat orang yang kurang mampu hanya sekadar lihat tiada maknanyaa kaya kita disisi Allah"..

 sekadar berkongsi cerita siti tentang sayang disayang,ditinggalkan jua__..:(

 berlakunye cerita tepat pada pukul 4.30 pagi alarmku berbunyi,,kedengaran laguuu “deng..deng..deng..pujangga..terkapai kapai kini dihanyut arus waktu digelapan hati yang sering buatku keliru…dan menguji pergolakan revolusi diri..tidak siapa yang tahu ada yang memerhati,,mencari yang MAHA SATU..huaaa malasnye edeng…tangan pom menggapai tpom yg sebagai wasilah dengan izin Allah yg setia mengejut diri untuk bangun…

mata masih kuyu berselimutkan selimut kesayangan,tutup alarm..!!!..n terbaca whatsapp family..alangkah terkezutnya lihat msg “ firdaus dah xde” tapi ku xpasti apakah maksud msg ,,terus reply “ kak long firdaus xdop?????? Pukul brpe??..mata ku mula berkaca- kaca hati ku mula sebok..pilu..JK(jiwa kacau)..ku tahan dan tahan tapi air mata turun bagaikan hujan membasahkan pipi di pagi hari…ku xpercaya !!!!!!...ku menangis sepuas hati di pagi- pagi buta..( nasib baik rmtes tidur lau x mesti kate siti sawan)..

menangis punyer menangis sampai tertidur balik…sekali lagi UNIC kejutkan bangun subuh…siti dengan sedih bangun solat..solat siti berakhir dengan air mata syahdu..sebak..sepatah kata xterkeluar dari mulut tapi amanah untuk mengejutkan rmtesnye subuh xtertinggal tapi zikir kepada Allah tertinggal mengenangkan baby yang disayangi telah pergi meninggalkan dirinya buat selamanya..



 air mata terus menemai b4 ke klas management organization ..pagi tu memang bilik sunyi xseperti byse,siti baringkan badan menghadapkan ke dinding demi menyembunyikan air matanya yg berkunjug tanpa diminta.. ya Allah hanya Allah yang tahu rase sygnye kepada baby firdaus..

sebaik kelas management organization habis kul 9 sekali lagi bunyi deng..deng..deng pujangga ,,terkapai kapai kini hanyut arus……….dengan excted siti agkat tpomm “ ye kak yah ..dah sampai ker??” ok..kata akhir sir tengku Ibrahim ok kita tamatkan kelas hari ini,n ramai student pergi jumpe sir untuk tanyakn sal asgment,,siti tidak pedulikan terus berlari keluar dari blok othman ke blok Fatimah….tiada perasaan malu dah mase tu berlari dengan berjubah,,berbuku,,dalam pikiran siti ingin melihat baby firdaus buat kali terakhir..

otw ke dungun bersama kuarge tercinta siti terbayang- bayang akan wajah firdaus ,baby yang istimewa buat dirinya..baby firdaus banyak mengajar diri siti untuk menjadi  seorang ibu …hehe..malam- mlam bile baby lapar secara automatic la xmanual siti akan sedar even baby tu langsung xmngis kerana “ sifat istimewa” yg ad pade dye…mgjar gane nak basuh najis baby,,menga cre suap baby,,n kene get ready siap2 lau bby nak muntah atas kite...hmmmm



ya ROBBI indahnya pengajran melalui hadirnya firdaus dalam hidup siti..baby firdaus kuat sangat makan  tapi badan kurus ..!!! jeless..!!!..


siti plok xleh tgok bby firdaus lapar terus suap makanan,sampai marah abg ke siti “ hishhh dye nie sorang vi sokmo makan ke bby tu,,xnampak gelmbung dah ke perut tu??..huhuhu..siti xcare ..!! ttp bg sbb baby mmg kuat makan…

sampai dungun,siti terus mencari dimanakah orang  yang dulu selalu dicium,,dipeluk…dicubit..dimandikan,,disusukan..dibagikan makan ,,mana..mana…mana????
mak cik mengatakan tgok atas sofa…siti terus berlari ke sofa..membuka kain putih yang membaluti tubuh orang yang disayang,,ya Allah comelnya seakan – akan masih bernyawa…ku cium baby firdaus berkali- kali…ku berada disisinya..!!!ku cium kali ini tapi xlagi wangi seperti dulu selepas baby firdaus mandi..tapi badan nya telah berbau mayat..sekali lagi laju air mataku mencurah3 keluar..ku lihat mata mak juge berkaca- kaca melihat cucunya telah xde tapi ape dayaku,,diriku tiada kuasa nak halang takdir Allah..mak nak tutup kain putih yg menghalang pandangan ke wajah baby tpi ku halang..!!!...xyah lah tutuppp biar la dulu..sampai org agkt baby tuk dimandikan..:(

ku cium tanganya puas3..ku cium pipinya puas2  kerna sangkaanku selama ini adalah salah..ku sangka baby firdaus akan normal seperti baby lain….ku sangka ku boleh dengar suara baby firdaus memanggil cu bah..cu bah..cu bah nak mndi..cu bah nak air,,cu bah nak tu cu bah nak nie..hmmm mcm ank buah ku yang lain…boleh berlari lari sama dengan baby lain even kadang - kadang boleh migrain tyme cuti semua balik sebab sorg menangis la sorang nak tu la sorang nak nie tpi jauh dalam hati ku sukekan budak-budak lagi rmai lagi suke..sekali lagi mate ku berlinangan….

Ku sedih kehilangan seorang baby yang sangat ku sayangi sampai ku terlupa Allah masih tetapkan lagi 11 orang ank buah yang lain dalam hidup ku…

Cintakan Bunga ,bunga akan layu..

Cintakan manusia, manusia akan mati,,

Cintakan Allah ,adalah cinta yang abadi kerana Allah kekal selamanya…

Tersedar dari lena ku perlu redha dengan melepaskan baby firdaus pergi even mengunung menyayanginya…kerana dari ALLAH kita datang kepada Allah jualah kite kembali…
Selamat jalan sayangku baby firdaus..berbahagialah sayang berada disana kerana pulang dalam keadan tiada sedikit pom dosa ..

hadir di dunia hanya sementara ..bertemu atau tidak kite di alam sana belum tentu kerana dikau sayangku tetap disyurga tapi cu bah xtahu syurga or neraka kelak..hmmm benarlah janji Allah itu pasti..cepat @ lambat tu kehendak Allah..
"(.....كل نفس ذائقة الموت

 

Allahuma solli ‘ala  sayyidina Muhammad ..!!
ku harus bangkit..!!!
Insha Allah..:’)

Thursday, 10 October 2013

pinangan sekali lagi,menolak sekali lagi..




assalamu'alaikum buat sahabat huda di alam maya..semoga kita semua berada didalam barakahNYA selalu..segala pujian buat Allah S.W.T dan selawat dan salam buat kekasihnya saiyyidina maulana Muhammad S.A.W..alhamdulillah Allah masih bagi peluang untuk kita bernafas lagi hari ini...sehari lagi bernafas sekali lagi peluang untuk bertaubat..insha 'Allah,jangan lupekan saudara kita yang tengah berjihad sekarang ..selit kan doa buat mereka dan doa kehancuran buat pemerintahan berkuku besi di negara- negara islam..
                ameen Allahuma ameen..:)

alhamdulillah Allah masih lagi bagi kesempatan kepada jari huda untuk menari- menari di laptop hadiah dari ayah lepas spm dulu.hehe,,al maklumlah tengah cuti sem 5 jadi ada masa terluang untuk bertinta-tinta,,tinggal satu sem saje lagi..ahamdulillah ..

sekali lagi dan sekali lagi..ape yer??
sebelum tu nak berkongsi sepotong hadis..

"sesungguhyne di antare keberkatan wanita ialah kemudahan peminanganya dan murah maharnya"
(Riwayat Ahmad)

sekali lagi pinangan datang?
ape perlu buat?
dulu bila ada pinangan datang juz serahkan kepada wali huda..untuk buat keputusan
tapi last- last semua huda tolak coz ini bukan masa yang tepat untuk diri ku dimiliki..
even semua dari pinangan memang dari kalangan muslimin yang boleh dikategori soleh la..
sampai mari umah kenal- kenalan dengan ayah..
selalu tepom ayah tanya khabar ayah..
bawak umi nga abah dia lagi mari jalan-jalan..
ku hargai usaha mu dan tanda hormat keatas memandangku sebagai seorang muslimah bukan wanita murahan untuk dipermainkan...
huda respect dengan cara dia tapi maybe bukan masenye lagi huda mengiyakan untuk di " cop"..

tapi sedikit terkilan bila menolak..
jawapan yang diterima..
"kite ni lau nak berubah ada peringkatnye."
"janganlah terlalu ekstrem dalam perubahan ke arah kebaikan"
"awk tu da besar patot pikir benda nie"
"nie kan fitrah"

adoiiiyaaaiii lain pulak adinye,,xpela wahai pemuda agama ku doakan engkau menjadi pemuda yang hebat membela islam kelak...ameen :)

sebab lau huda terima untuk di cop..
ada jaminan ker mereka boleh bagi untuk huda xberkhayal @ xmerindui dia?mengingati dye?
tadi dia mengatakan benda nie fitrah dan huda pom fikirkan ini adalah fitrah jadi biarlah mencegah dari merawat ag baik..put your trust to Allah.
bukanlah hati huda sangat kuat untuk menghalang daripada mengingati si dia..
jadi huda ambik langkah mencegah lebih baik daripada merawat..dushhh333...

lepas tolak rasa alhamdulillah kepala pom xserabut...belajar pom alhamdulillah tenang..dan perasaan stress nak  nikah pom xde (bab kate ustazah Fatimah syarha)
buat presentation business communication pom Alhamdulillah lancar,xde ayat “down” dari lecture ku yang sangat comel..^^
bukan menolak fitrah tapi biarlah mase menentukan ..

lepas menolak datang pula satu lagi pinangan...
dulu huda rase tersangat bahagia sebab xde masalah nie..rasa dah selesai se selesainya
tapi bile cuti sem berulang lagi..

memang Allah nak bagi ujian
selepas habis jer baca novel cinta high class karya ustazah fatimah syarha dan dr.farhan hadi..
huda minta masa selama seminggu untuk berfikir before buat keputusan..
dulu terus citerrr ke ayah dengan mak tapi sekarang biarlah istikharah menjadi pilihan utama 
bukan terlalu memilih tapi pinangan datang bukan pada masa yang tepat..
dan diri sendiri pom masih teraba- raba mencari ilmu agama,
bagaimana nak menjadi madrasah buat anak- anak nanti??

sedang asyik mengejar cita-cita..
cinta pula asyik mengejar...

kawan-kawan pom asyik mengejek..
sorang mari tolak..sorang mari tolak..
jangan memilih sangat nanti andartu la mung..

astaghfirullah..hanya mampu tersenyum..
bukan memilih tapi islam mengajar kita untuk memilih dear..
betol yang datang baik agama ..
tapi ku sendiri tahu tahap kesediaan ku bagaimana..
jike ku mengikut keputusan berdasarkan keputusan orang lain
diriku sendiri yang akan menanggungnye nanti..

biarlah pinangan yang "istiqomah" mendatang dijawab dengan istikharah lepas nie
Nabi Muhammad S.A.W berpesan
            
"jike kalian gelisah dengan satu perkara,maka solatlah dua rakaat kemudian berdoa : ya Allah,aku beristikharah dengan ilmu MU "
(Riwayat Bukhari)

jangan orang kawen muda kita pom nak kawen muda..
bukan salah kawen muda tapi kene pertimbangkan 100000000kali before decide kputusan ..
sebab tanggungjawab seorang zaujah sangat besar..
jom kita teliti ye spotong hadis nie..dimana ada muslimat yang bertanyakan kepada Rasulullah S.A.W apakah tanggjawab seorang zaujah kepada si suami?
balas Baginda jike si isteri merawat kudis si suami dengan mulut sekalipun itu bukanlah diaggap keterlaluan.

haaaa tu diaaaaa…beratkan tanggjwab si zaujah kepada si zauj ??jadi jangan ambik muda dear..tapi atas diri kita kerana kita sendiri tahu severity kesdian diri kita kan?

semalam cerita kepada mak dan ayah tentang pinangan satu lagi..

huda: ayah ad org mitak plok la..(maluuuu tahap maximum ..huuuuuuuuuu,,nk terbang jauh jer rasa masa tu)

ayah : terkekeh kekeh tersenyum..kua3..sape plok dah kali nie??

huda : org tu tua 2tahun da,,da keje ,bekas student kat u huda study la..lau ayah xsuke @ xnak bagitahu jelah sebab boleh huda bagitahu ke die..

ayah dan mak : biarlah dulu,kan huda still study..lau dye nak suruh dye tunggu tapi xpayahlah sebab lambat lagi..sekarang belajar buat cara belajar.lau dah abis nanti biar ayah carikan ye.
Huda:orait..!!!!!!bertindak mengikut arahan…

huda mencara laptop untuk memberitahu sang dia tetang jawapan ayah tapi yang hampa langsung tiada respon ,,,ish3 dulu ape pom jawapan yang bakal diterima ikhlas jer tapi bila terima jawapan lain pula jadinya…xpela ku doakan engaku wahai pemuda agama hebat dalam membela islam kelak..;)
Wahai pemuda agama jangan cepat untuk “cop” mana – mana muslimat dalam bukan masanya lagi kerana perbuatan kamu membuatkan si muslimat itu sukar untuk menjaga hatinya dan jika penolakkan bagi jawapan atas soalan kamu janganlah kamu kecewa kerana tindakan kamu sendiri menunjukkan probability untuk ditolak..

huda bagi satu analogi ye ,yang huda sendiri suka dengar

“jika kamu sedsang berpuasa,boleh tahankah nafsu kamu jika pukul 12 tenghari yang panas terik kamu sudah mengadap makanan dan air carrot susu dengan orennn nye,,dengan aisnya yang mengoda-goda supaya diminum,kamu dekati air itu,kamu selalu tengok airrrrr itu…fuhhh melelh air liur sedangkan waktu berbuka masih jauh,,masih berjam-jam..boleh kah kamu bersabar??


Sama dengan isu nikah,lau asyik fikir nak nikah,bila nak nikah dengan sape nak nikah ,asyik fikir aku nak cop die la coz aku takut dye kene kebas lah ..tapi mase yang sama tengah belajar..ekonomi pom ptptn,kunci pom setakat kunci basikal jer ada dan pejabat setakat pejabat untuk study dalam bilik yang disediakan oleh pihak university..lau asyik fikir benda nie akan buat kite stress untuk nikah jadi langkah terbaik janganlah fikirkan benda yang belum pasti yang boleh menambahkan stressssssssssssss untuk nikah ..”

credit to ustazah Fatimah syarha..:)

oklah itu saje contengan dari huda based on pengalaman sendiri,,,jika kamu wahai pemuda agama menjaga hati untuk Allah sedarlah bahawa muslimat lagi lah hebat peperangannya dalam menjaga hatinya untuk Ilahi kerana sifat seorang muslimat itu mudah tersentuh.

so put trust to Allah..same- same kite isi waktu remaja kite dengan tarbiyah yangggggggggggg banyak ye…insha ‘Allah ..segala yang baik dating dari Allah dan yang buruk juga dari Allah tapi disandarkan kepada huda..

Wallahu’alam..
Allahumma solli ‘ala sayyidina Muhammad S.A.W…!_!

Monday, 5 August 2013

tanda-tanda syiah..0.o

                                           (GAMBAR MAZHAB 12 MEREKA)

assalamu'alaikum,,,alhamdulillah Allah bagi kesempatan untuk berblog,,dah berbulan-bulan tidak menjenguk halaqah disaushaniy hudaibah nie..da typical tuk seorang student untuk busy..fuuhh,,busy dengan kuiz ,assigment ,test ..krik3 tapi jangan kita lupa life kite as hamba DIA..

ramadhan hampir tinggal kita..
bagaimana perasaan kita sekarang yer?
hmm....

semoga Allah redha dengan kita,,ameen Allahuma ameen ya Allah..:)

kebelakangan ini isu syiah mula tergempar n menular di malaysia,,,
jangan lupa saudara kita disana...
dulu boikot barangan yahudi,,
tapi sekarang
tambah lagi produk yang perlu kita boikot...

1-air ECPI
2-kurma dari IRAN..


kita kata kita sayang saudara kita disana..
jadi buktikan dengan boikot barang perngeluar yang menindas mereka..
xcinta lau xde bukti right??

bak kata abang huda,,
elessss..mulut katakan cinta tapi hari-hari duk beli barangan hak orang suruh boikot..
ape kess??cinta palsu ..!!!

chakua2,,,pedas ayat dye but absolutely right...

antara tanda-tanda syiah yang ana duk blogging,,googling ..nie yang dapat..lau salah boleh betulkan...tafadol2...



1) Mengenakan songkok hitam dengan bentuk tertentu. Tidak seperti songkok yang dikenali umumnya songkok mereka seperti songkok orang arab hanya saja warnanya hitam.

2) Tidak solat Jumaat. Meskipun solat Jumaat bersama jamaah, tetapi dia langsung berdiri setelah imam mengucapkan salam. Orang-orang akan menyangka dia mengerjakan solat sunat, padahal dia menyempurnakan solat Zuhur empat rakaat, kerana pengikut Syiah tidak meyakini kesahihan solat Jumaat kecuali bersama Imam yang ma'sum atau wakilnya.

3) Pengikut Syiah juga tidak akan mengakhiri solatnya dengan mengucapkan salam yang dikenali kaum Muslimin, tetapi dengan memukul kedua pahanya beberapa kali.

4) Pengikut Syiah jarang solat jemaah kerana mereka tidak mengakui solat lima waktu, tapi yang mereka yakini hanya tiga waktu sahaja.

5) Majoriti pengikut Syiah selalu membawa At-Turbah Al-Husainiyah iaitu batu / tanah yang digunakan menempatkan kening ketika sujud apabila mereka solat tidak di dekat orang lain.(dinamakan karbala)

6) Jika anda perhatikan caranya berwuduk maka anda akan dapati bahawa wudhunya sangat berlainan, tidak seperti yang dilakukan oleh kaum Muslimin.

7) Anda tidak akan mendapati penganut Syiah hadir dalam kajian dan ceramah Ahlussunnah.

8) Anda juga akan melihat penganut Syiah banyak mengingat Ahlul Bait; Ali, Fathimah, Hasan dan Husein radhiyallahu anhum.

9) Mereka juga tidak akan menunjukkan penghormatan kepada Abu Bakar, Umar, Uthman, majoriti sahabat dan Ummahatul Mukminin radhiyallahu anhum.

10) Pada bulan Ramadhan penganut Syiah tidak terus berbuka puasa setelah azan maghrib. Dalam hal ini Syiah berkeyakinan seperti Yahudi iaitu berbuka puasa jika bintang-bintang sudah kelihatan di langit. Dengan kata lain mereka berbuka apabila benar-benar sudah masuk waktu malam. Mereka juga tidak solat terawih bersama kaum Muslimin, kerana menganggapnya sebagai bid'ah.

11) Mereka berusaha sekuat tenaga untuk menanam dan menimbulkan fitnah antara jamaah salaf dengan jemaah lain, sementara itu mereka mendakwa tidak ada perselisihan antara mereka dengan jamaah lain selain salaf. Ini tentu tidak benar.

12) Anda tidak akan melihat seorang penganut Syiah memegang dan membaca Al-Quran kecuali jarang sekali, itu pun sebagai bentuk taqiyyah  kerana Al-Qur'an yang benar menurut mereka iaitu al-Quran yang berada di tangan al-Mahdi yang ditunggu kedatangannya.

13) Orang Syiah tidak berpuasa pada hari Asyura, dia hanya menunjukkan kesedihan di hari tersebut.

14) Mereka juga berusaha keras mempengaruhi kaum wanita khususnya para mahasiswi di universiti atau di perkampungan sebagai langkah awal untuk memenuhi keinginannya melakukan mut'ah dengan para wanita tersebut apabila nantinya mereka menerima agama Syiah. 

15) Orang-orang Syiah tekun mendakwah orang-orang tua yang mempunyai anak perempuan dengan harapan anak perempuannya juga turut menganut Syiah sehingga dengan selesa dia boleh melakukan zina mut'ah dengan wanita tersebut baik dengan pengetahuan ayahnya ataupun tidak. Pada hakikatnya ketika ada seorang yang ayah yang menerima agama Syiah, maka para pengikut Syiah yang lain automatik telah mendapatkan anak gadisnya untuk dimut'ah. Tentunya setelah mereka berjaya meyakinkan bolehnya mut'ah. Semua kemudahan, kelebihan, dan kesenangan terhadap syahwat ini ada dalam diri para pemuda sehingga dengan mudah para pengikut Syiah menjerat mereka bergabung dengan agama Syiah.

16)rukun iman mereka ada 6..percaya kepada imam..(12 mazhab lau kita 4 mazhab sahaja ...mereka sangat taksub dengan kata-kata mazhab mereka)

via detik islam..

  1. Sentiasa memuja Sayyidina Ali RA melebihi Sayyidina Abu Bakar dan Umar RA.
  2. memperlekeh dan memandang rendah kepada para sahabat baginda SAW.
  3. sering menghimpunkan (jamak) solat Zohor dgn Asar dan solat Maghrib dgn Isya' tanpa apa2 sebab.
  4. kaki tidak dibasuh sebaliknya disapu ketika berwuduk.
  5. sujud di atas batu karbala  ketika solat.
  6. menepuk paha ketika memberi salam sesudah solat.
  7. tidak makan ikan yg tidak bersisik
  8. melewatkan berbuka puasa sehingga hampir waktu isyak.
  9. sering perkatakan tentang keperluan kepada Imam zaman ini (imam mahdi)

    via ikhwan85..
    Inilah beberapa bukti syiah yang sangat berbahaya

    1. Melegalkan kawin kontrak, sebagai bentuk prostitusi dan pelampiasan hawa nafsu kebinatangan para pemimpinnya.

    2. Menyukai sesama jenis. Sering kali dijumpai dalam video dan berita, pada pemimpin sekte syiah ini berciuman mulut muridnya sendiri.

    3. Sangat membenci bahkan memusuhi hingga membunuhi Ahlus Sunnah/orang islam yang menjalankan sunnah Rosul.

    4. Membenci para sahabat Rasulullah, Abu bakar, Umar Utsman dan Ali bahkan termasuk Istri Rasulullah, Aisyah RA.

    5. Sering mengadakan ritual sesat dengan menyayat-nyayat bagian tubuhnya hingga berdarah darah. Termasuk anak kecil juga disayat-sayat tubuhnya

    6. Berani menantang Allah swt. Dalam beberapa tayangan TV, para tokoh aliran sesat syiah dengan terang-terangan menantang Allah swt.

    7. Para pengikut aliran syiah menganggap bahwa pemimpin mereka adalah tuhan dan wajib disembah.

    8. Mereka menyembah-nyembah foto pemimpin mereka, hingga mereka sujud menciumi foto pemimpin  sesat ini.

    9. Ajaran berdusta, pengikutsyiah ini dibolehkan untuk berbohong untuk menutupi kesesatannya.

    via on muslim..


    musuh semakin bertambah-menampilkan diri ..?
    kita nak semakin lemah @ kuat..??

    jom sama-sama kita muhasabah and sama-sama cari solution..
    kita start dengan diri kita dulu..insha 'Allah..sama-sama jaga ,perkukuhkan knowlegde agama yang benar ..ingin lebih tahu sal syiah boleh buat research sndri ye..insha 'Allah..

    wallahu'alam.
    (ritual syiah)







Tuesday, 30 April 2013

solat berjemaah tapi o pahala?


 assalamu'alaikum...alhamdulillah Allah bagi lagi kesempatan untuk jari-jari menari kat lappy hello kitty hari nie..semoga kalian berada di dalam rahmat Allah...isu yang hot sekrang adalah fever PRU 13...dihati ku mengatakan untuk pilih hijau(promote cikit..hehe..^_^)..hendak pilih seseorang pemimpin itu tengoklah agamanya kerana di akhirat kelak pemimpin yang meletakkan agama dikaki akan meninggalkan pengikutnya kelak...so??think about it..apa kita buat sekarang bukan untuk sekarang tapi for Hereafter right?...(ku lihat hijau)..wink-wink..*_*

ok ..ana cuma ank kongsi kan saje pasal masalah-masalah makmun muafiq.,ilmu di diajarkan didalam kelas hari selasa oleh ustazah ummu @ pggilan yang biasa kami panggil adalah kak ummu..orang cantik berpurdah dan lagi cantik bila tersenyum..hehe...yang ana nak kongsi ada didlam kitab makmum muafiq dan masbuk yang mengambik 6 kitab sebagai rujukan untuk membuat kitab tersebut....kak ummu bagitahu coz ulama' yang mengarang kitab tersebut kesian ke kita semua solat berjemaah bukan kemain tetapi dop sah saje3,,jdi jom kita belajar..:)

jadi jom kte...sharing is caring kan,tapi jangan terlebih sharing benda yang personal nanti jadi suferring lah plok..ohhh tidakkk..(squidward,tangan ke telinga kepala mengeleng-geleng)hehe...sharing ilmu xpe coz kekasih yang kita cintai bersabda.

Sabda Rasulullah saw "Barangsiapa menyimpan ilmunya maka Allah akan memasang sumbu api pada dirinya" (Ahmad)..:)

dalam kitab ini yang dibahaskan ada 8 masalah-masalah makmun muafiq yang disepakati oleh ulama'..ok b4 tu makmun muafiq nie makmun yang sempat habiskan al fatihah bersama imam dari awal hingga akhir ye..

1-makmun muafiq yang xsempat habiskan al fatihah bersama imam kerana tabiatnya,,tabiatnya membaca bacaan didalam solat dengan lambat(semua buat kerja lambat,makan lambat,tdo lambat memang da tabiat dye lah ),dengan lambat tau bukan kerana was-was..
----->orang ni dimaafkn dan dibenarkan tetingal 3 rukun.




2-makmum muafiq yang syak "eh aku bace dop ag yer al fatihah tadi,rasa macam bace..rase macam dop"eh..eh...kompiiiuss laa..(pernah jadi kan??),,tapi duk kite tengoh kompiuussss tu imam pom da rukuk..
----->orang ini wajib habiskan al fatihah dan dimaafkan 3 rukun yang panjang..


3-makmum muafiq yang lupa baca al fatihah kerana khusyuk mendengar suara imam..(maklumlah imam suare sedap kan,bab buluh perinduuuuu coz imam import dari madinah kan,,kih3..)nauzubillah minta-minta jauh la..hehe...tengah-tengah khusyuk dengar suare imam smpai al fatihah terlupa plok da,dan kita YAKIN kita xbaca lagi tapi imam rukuk da tyme tuu...
----->orang ini dimaafkan 3 rukun dan waib habiskan al fatihahnya..

4-makmum muafiq sedang rukuk bersama imam ,lepas tu teringat plok "adusss,,aku xbaca al fatihah lah tadi",,tapi aku duk rukuk sekali dengan imam nie,,xkan lah nak qiam sorang-sorang kot..?malu laaa ambe nak bangun sorg3...
---->orang ini xboleh nak qiam balik untuk bace al fatihah kerana sudah berpindah kepada rukun lain dah,jadi wajib ikut imam tapi sesudah imam bagi salam wajib tambah rakaat yang lagha tadi(rakaat tadi tidak dikira n diluputkan)..


5-makmun muafiq tercepat(guna gear 5 tapi imam guna gear 3 ) dari imam plok da,tapi makmum tu xbace lagi al fatihah(tulaaa expresss sampaikan xdang bace al ftihah)...haaa sudah laaa,,lepas tu tyme makmum nak qiam balik,imam pom sudah berpindah ke rukuk,,,mcam mane nie?aku dah la xbace aq al fatihah,aku baru nak qiam balik tapi imam rukuk sudaa...
---->orang ini dimaafkan 3 rukun panjang dan wajib qiam balik untuk menghabiskan al fatihahnya..

6-makmun muafiq yang menyibukkan diri dengan baca,bacaan sunat...duk bace doa iftitah,bace ta'awuz..,suddenly imam pom rukuk la.,,,kte plok xbaca lagi al fatihah tyme tu.haaaa,,sdaaa dah laa,,tu lah rajin sngat aku duk baca hak sunat,hak wajib xterbaca ..ish3....kene tinggal di imam la aku kali nie..sob3..
----->orang ini wajib baca al fatihah dan dimaafkan tertinggal 3 rukun panjang

 nota kaki---->>(selingan-selingan,tok guru mengatakan bahawa bacaan yang sunat didalam solat menjadi sunat untuk kita baca jika mempunyai waktu untuk membaca al fatihah tetapi jika xmempunyai masa @ kesempatan untuk menghabiskan al fatihah bacaan sunat tadi bukan lagi disunatkan).

7-makmun yang berhajat nak membaca al fatihah tyme saktah imamnya kerana disunatkan disitu..dan bercadang baca al fatihah tyme imam bace surah,,tapiiii imam wat surpriseeee la plokkkk,,,imam xnak bace surah plok da tyme tu because of what i don't know la yerr,,jeng-jeng,jeng.....(memang terkejut laaa,mane ada masa aku nak bace al fatihah nie,,adoii memang surprisee imam menjadi laa..o..o'')..
--->orang ini dimaafkan 3 rukun pnjang dan wajib habiskan al fatihah nya..

nota tangan---->>sktah imam yakni imam berhenti sekejap tanpa putuskan nafas dlam 2 harakat da 4 yer...
1-antare takbir dengan doa iftitah
2-antare doa iftitah dengan al fatihah
3-antare al fatihah denga surah.
4-antare surah dan rukuk.

8-makmun muafiq yang tunggu saktah imamnya,dan berhasrat ingin membaca al fatihah tyme imam bace surah,,,tetapiiiiiiiiiiii imam pom bace surah,,surah yang dibaca yang terpendek didlaam al quran...adoiii al fatihah ada 7 ayat mane laaa sempat aku nak baca al fatihah,imam pom xbgthu awal-awl nak bace surah yang paling pendek..hehe..dah xtanye ,imam xbgtahu laaa cik adik oiii..
---->orang ini dimaafkan 3rukun pnjang dan wajib menghabiskan al fatihahnya...

nota jari-->surah terpendek didalam al Quran adalah surah al khaustar,,yang mempunyai 3 ayat dan pendek2...:)

perasan dop jawapan-jawapan hak atas semua mewajibkan bace al fatihah..??
kenape yer..?puake??why ??hehe..---jangan over boleh x nak ?..chakua3..

ok...diwajibkan makmun muafiq itu membaca al fatihah kerana dia makmun muafiq lah...hehe..kerana makmum muafiq kan al fatihahnya bukan ditanggung oleh imam pom,,lau makmum masbuk barulah al fatihah ditanggung oleh imam(tapi tgok syarat3 la terrr)...jadi xkira lah lagu mana pom,,WAJIB BACA AL FATIHAH BAGI MAKMUN INI..HEHE..

lau xnak??
lau xnak solat kamu xsah laaa....
kenape???
kerana al fatihah kan merupakan rukun qauli dalam solat..
oramg yang meninggalkan rukun solatnya xsah..jeng..jeng..jeng...

setakat ini sajelah perkongsian ana..jika ada yang terover dalam penulisan ana,ana minta maaf tapi ana peduli apa dah blog ana kan,lau nak puas hati buat lah blog sendiri..ekeke~(jgn mrah naaa),,,

apa yang baik,bolesss take note n hafal ...takot berlaku kepada kita yang bersolat berjemaah tu,,sebab xakn kita nak melakukan solat tetapi sekepeng habuk xleh pahala kan??

ok la..wallahu'alam...
jazakallah 'ala sayidina Muhammad S.A.W....

^_^



















Tuesday, 2 April 2013

terlindung tapi terdedah.?..0.o''

assalamu'alaikum w.b.t.alhamdulillah 'ala kulli hal..allahuma solli 'ala sayidina muhammad..
semoga kita semua berada dalam redha Allah.insha'Allah.amen Allahuma ameen..lama dah dop update blog.alhamdulillah Allah bagi kesempatan untuk update hari nie sempena cuti sem yang panjang~..hehe...jangan lupa doakan untuk para mujahid di palestin syria gaza n malaysia dan di setiap tempat yang sedang berjuang sekarang..

ok ape ye yang dimaksudkan dengan terlindung tapi terdedah?
dah terlindung tu,terlindung la kenape nak terdedah plok yer??
ok selepas ana berhijrah ke dunia asing selama setahun lebih..
banyak yang mengajar ana..^^
alhamdulillah..

yang ana maksudkan ini ialah para shabat yang berniqob berselindung tapi terdedah..
ape yang terdedah yer??
xpaham la..
xpaham ker??
sekarang ramai niqobis upload se upload nye gambar di fb...
ana tengok memang cantik...
bila ana tengok gambar di fb mesti tertengok lama walapom diorang same sekaum dengan ana...

apabila seorang niqobis upload gambar di alam maya..
memang secara auto xsecara manual da...
dia akan dapat berpuluhan like n komen2..
baik dari muslimin baik dari muslimat..

bagaimana ye bunyi komen tersbut??huhu

"subhanallah ..indahnye ciptaan Allah"
"waaa enti sangat solehah"
(nie bukannye solehah tapi toleh kacang..)...
"waaa calon zaujah ku"
"waaa..mata bulat"
"mata sepet"
"blaa,,blaaa...blaaa'

dengan terasa berterbangan nye ..
si niqobis terus istiqomah upload gambarnye..
kerana ape yer??
wallahu'alam..
maybe kerana mendapatkan perhatian dari alam maya mungkin...


stop jap....!!!!
(pausekan diri dulu )
kita para niqobis memakai niqob kerana ape yer??
bila ditanya rata3 menjawabkan jawapan begini..
why ?limaza? pueke?kenpe pakai niqob??

---->of course lah lillahi ta'ala..
---->sebab nak tutup fitnah..
---->xnak dipandang oleh muslimin yang berhati gersang..
---->my face only for my husband..u ape tahu??

chakau3..ALLAHUROBBI...

yang penting niat kkita kerana Allah kan?
dan nak hindar diri daripada terdedah dengan fitnah...sekurang-kurangnye
kita da menutup wajah dari dipandang kerana tempat utama orang terpandang adalah wajah..

oppsssss..!!!
nak tutup fitnah yer sayang??
tapi yang kita dapat tanda-tanda
1-beribu yang like
2-berpuluh-puluh yang komen

tu bukan ker kita yang sendiri buka fitnah untuk diri kita??
Allahurobbi pandainye setonnn nie nak menjerumuskan kita dalam ke lembah maksiat walaupom sedaya upaya kita cuba menjauhkan diri dari terjatuhkan??

ustaz azhar pesan nak letak gambar di alam maya bolesss tapi biarlah kecik dan xmembuat gaya berbagai...kerana aper yer??
kerana dirimu muslimat sangat indah..tapi jangan lupa..

"seindah perhiasan didunia ini adalah wanita yang solehah"..

di fb banyak komen3 sal niqobis nie...ape yer komennyer??
komennye adalahhh

"elehh...tahu lah pakai purdah tapi upload gambar gok"
"elesss...harap jer pakai purdah tapi couple"
"pakai purdah tapi perangai haram"
"pakai purdah tapi tergedik2 letak gambar yang xpakai purdah kat fb"
"pakai purdah tapi bergaya sakan"
"berpurdah tapi pakai maskara n celak siap"
betolkkan pakai kerana ALLAH tu..?entah3 sajer2 jer nak ambik perhatian orang

ooo..ewahhhhh2...sewenaang..wenangnye seseronaknye mengutuk sang ghuraba' macam kami kan??

sudut negatif dari komen nie
---->sibuk jer..suka hati aku laaaa..yang nak jaga tepi kain orang tu kenape?
jaga lah kain sendiri..basuh cuci-cuci jangan tertinggal lak kotoran barulah mai care kain orang..
---->biaq pi lah gambar aku kan..bukan nye aku ambik gambar hang..yang nka kecoh ape pasai??
---->aku bagi penampar kapit baru tau..suka hati cheq lah,..fb cheq,xnak tengok...tutup mata..ke jelezzz derr??
--->hati aku boleh kah kau baca nak kate niat aku bukan kerana Allah??

sudut positif dari komen td..
---->Allahurobbi..alhamdulillah yang Allah kerana bagi kesedaran yang terlepas pandang benda yang penting bangat sebegini rupa..betollah ape diorang kate...kena delete nie gambar nie...kita return balik niat kita...for what i berpurdah???sekdar nak menimbulkan fitnah @ nak mencari keredhaan dari Allah yer...:(((((((((((((((((...
tak salah kita nak letakkan gmbar tapi biarlah 1 @ 2 jer gambar tapi jangan lah sampai berpuluh-puluhan...bergaya bagai...
jika kita pernah lakukannya..cepat3 kita sedar..masih belom terlambat ag dear...




pesanan ini pom untuk diri ana sendiri yang terkadang terlepas pandang...jom kita refresh balik niat kita..




ada seorang sahabat ana pesan tyme ketika dulu...

"dah berpurdah tu,xelok letakkan gambar walapon muka tak nampak..dah enti dah pilih jalan berniqob jadi pegang molek3 ape yang enti lakukan,jangan cemarkan niqobis yang lain ,kerana seorang niqobis buat hal yang lain pom akan turut sama terfitnah...xkesian ker kat diorang??"

"niqob bukanlah lesen untuk kita posing maut di alam maya"

tersentap bagaikan halilintar memanah kepala...betollah laa ape yang dia cakap..
thank you Allah for everything..:')

ayuh muslimat..!!!!!
kita muhasabah balik diri kita..
cek balik diri kita...
kerana niqob nie bukan lah segalanya..
                                          tapi cara kita dalam menghidupkan nilai niqob tersebut pada diri   kita...

"hari tu ana terbaca status seorang muslimin yang mengatakan muslimat berpurdah half nie cam memakai purdah pelacur pada zaman dahulu yang mengoda para muslimin untuk dilanggan yang make up secantik3nye mata untuk dijadikan alat godaan  "

--->jawapan ana,biarlah terserah kepada dia ape yang dia fikir kerana hujah seseorang bukan semua boleh pakai ...tapi yang ana  take note dekat status dia adalah "make up secantik cantiknye bahagian mata..yang ini ana terima"(harap maklum dear mata kita bukanlah buku mewarna untuk di warna warnikan...)

Allahu'akhbar..
sekadar contengan nasihat untuk diri dan sahabat berniqob sekalian..

terasa ker??
alhamdulillah lau terasa kerana bila kita terasa tu tanda pertama Allah nak suruh kita sedar dear..
ape yang baik datang dari Allah dan yang buruk datang dari diri saye sendiri..

p/s: simpanlah gambar anda untuk si zauj nanti ye..hehe..:)


Wallahu'alam..:)


Saturday, 15 December 2012

betolkah kite fikir begitu??..:(


 assalamu'alaikum w.b.t..smge kite semua berada dalam rahmat Allah sokmo ye..insya'Allah..bakpe nak rahmat Allah??sebab Nabi Muhammad S.A.W bersabda sesorg tu masuk syurga bukan kerana amalan yang kita lakukan tetapi kerana rahmat Allah..sahabat pom tanye kamu pom ya Rasulullah S.A.W??na'am..n kita semua digalakkan bace sokmo doa  nie selepas solat untuk mendapatan rahmat Allah

   "رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ " 

Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya"

saje perkongsian disiang hari nie..ana nak kongsikan ape yang ana dengar ceramah oleh prof mahaya yang ana dengor kat radio ikim..ok nie sal cara bagaimana kita berfikir dalam kita menghadapi sesuatu perkara..selepas stdy akaun pagi tadi rase nak stop3 sekejap coz terdengar sal slot dr nie..berdengung rasa telinga coz pakai earphone berjam3..hehe..bakpe ana pakai earphone yer?xdengar scre loudspeaker..

coz hadis Nabi Muhammad S.A.W "xmasuk sesorg itu jika jiran mereka xmerasa aman dengan dia"haaaaa tgok...xkan kite nak kacau jiran kita yang lena diulik mimpi..dalam kontek kite berada di kampus nie jiran kite ialah roomtessss kite..kite dengar tazkirah pi mngangu org tidor??
jangan buat jiran anda terseksa secare mental n fizikal kerana anda akan menanggungnye kelak...syg ke Rasulullah kan???mestilah syg jadi kene taatlah kpd suruhanya..kerana bilemana kite taat kpd Rasulullah ,bermakna kite taat kpd Allah..

kate nak jadi sebaik3 hamba..lau nak jadi sebaik3 must do effort bukan juz tunggu n sekadar gigit jari goyangkan kaki...ohhhhhh tidak bukan gitu usahe yang kite perlu lakukan yer adik..kakak...abg..awkk...syee..
ok berbalik kpd perkongsian dari dr..mahaya td...

bagaimna nak menghadapi ujian dalam hidup kite es a servant of Allah nie..
hidup kite kat dunie nie merupakan ujian ...n bilemana kita berusaha keras untuk mendapatkan result yang cemerlang...tapi jangan ingat result daripada usaha keras tu dpat dilihat sekarang tapi result tu dapat dilihat tyme akhirat kelak...

example ana bagi...kite student kan...nak @ tak mesti ad exam(adoiiii exam sokmo..hehe,,xpe2 exam niat kerana Allah insya'Allah Allah akan permudahkan)..tyme kite SPM dulu bukan main pulun lah kite stdy "siap ada slogan tuk diri la do the best among the best"slogan bola kelantan gtau gomo kelate gomo"..kalu ganu plok "peteh ganu peteh"..hak ngri lain dop tahu laa..nak tahu cari sendiri yer..hehehe...n bile dapat result seronokan??haaa tu bagi yang berusaha....cam ana belajar subjek islamic ethic of bsness "lecture pn.nahidah kate orang beretika nie org yang usaha untuk mendapat result yang baik(more the more i study,the better grades i get),,n org yang xberetika nie org yang bergantung n salahkan nasib (alaaa...banyak mne aku usahe pom tp lecture xsuke aku mesti aku dapat markah rendah nie)

doh bagi yang dop berusaha?juz ambik sekadar exam jer...jawab dop..belajar dop..tgok2 result hmmmm xtahu nak kate gane sedih,,,tyme dapat result baru nak mnyesalkan kan???kan dunia boleh lah nka menyesal..boleh repeat tuk tahun hadapan ..pi lau kat akhirat nanti result kite terok ???menyesal pom dah xbergune lagi..Allahurobbi baik kite menyesal awl2 atas kelakuan kite...

ok ujian Allah turunkan kepada kite sebenarnye nak hapuskan dosa kite n memberi pahala.alaaaaa setakat cakap senang la kak..(tampar mulut sendiri terus delete perkataan tu..!!!!!)...perlukan usha dalam nak mencapai mtlamt yang kita nak)..
lau kite fikir ujian yang Allah turunkan ke kite berat sgt33333 sampai nak mati silap la kite sbb Allah berfirman doh kan..

"Allah xmemberikan ujian itu melebihi kemampuan seseorang"
caye dop???dop caye lagi dop tahu la sbb ALLAH YANG MAHA ESA yang firman bukan ana nak reka2 sajer22..
mule3 tyme kite dapat ujian tu kite ubah cara kite berfikir bilemana kite dapat ubah care kite berfikir secara automatik bukan secara manual lagi tindakan kita akan terubah..bab tu kite dingatkan supaya bertafakur banyak2..bab kate cikgu displin ana tyme skul dulu nak melakukan suatu perkara tu fikir 1000000000000000 kali dulu baru buat..insya'ALLAH..same3 kite praktik yer...

sb before kite nka berjaya di akhirat kite kene berusaha keras didunia ini...contohnye la ana nak jadi seorang akauntan...ana kene hadapi upsr dulu..pmr..spm..diploma..degree n lain2..dopleh ana nak senang nak gi intreview job nak dpatkan kerja tu tnpe ..lau gi interview gitu gak majikan nak bgi msuk dlam bilik intervier pom xjadi...silap2 hari bulan pagar terus bilik interview n tampal sticker "BUDAK YANG BERNAMA SEKIAN3 DILARANG MASUK KE PEJABAT INI KERANA BERANGAN3 CAM SYARIKAT INI DIA PUNYA"...kua3 malu den nk dapatkan bnd yang beyond kmampuan kite...malu lah xusaha pi nk berjaya kan??memang Allah dah tetapkan  semua kpd kite sejak dalam perot ibu lagi tapi ALLAH suruh kite usaha kan??..

doktor tu pesan lagi cube setkan kat minda kita bahawa ujian yang ALLAH berikan kepada kite tu untuk mencapai husnul khatimah agar diakhirat nanti kita dapat buku amalan sebelah tangan kanan na dibangkitkan dilindungi dibawah arasNYA..insya'ALLAH..ameen Allahuma ameen..^_^.

pesannye nye lagi bile kite menghadapi ujian jangan  mengeluh jangan menyesal..tapi perbanyakkan mengadu kepada yang memberi ujian tersebut jangan janagn perbanyakan mengadu n meminta kepada manusia..semakin banyak kita minta kepda manusia semakin berkurang lah keyakinan kepada Allah..ohh no..!!!jangan kite buat gitu..( klau kite semua mesti mengeluhkan kan,,??bkpe la gitu...bakpe la ginie..ish3..xpela same3 kite ubah...bakpe nak ubah ??coz islam kan mengajar kita agar berubah dari semasa ke semasa..kite islam kan..?
jadi insya'Allah...:),,,

tapi kak ...lau kite nak mngadu gok ke besttt frenzzzz forever n ever lagu mne tu??
nak ilangkan stress coz org ate simpan masalah sorg leh ising rasenye....
xper bolesss ajer nak cerita kan sharing is caring..hehe..tapi jangan letakkan pergantungan harapan untuk mendapat ketenangan daripada sahabat kite tapi letakkan 100 % kepada Allah...ooo begitu yerr baru paham...wink3..*_*....

kite nampak disini??kabel untuk dapatkan ketenangan dalm menghadapi ujian ialah mempunayi kabel dan magnet dengan ALLAH..
jom kite muhasabah kite nie mempunyai magnet ape dengan Allah yer??
magnet positif??
magnet negatif??
magnet tenang??
(sape yang mempunyai magnet positif akan menarik yang positif ajer..
example yer lau kite berada di zon Allah ,Allah akan tarik kita padanya..)

masing3 dah tahu kan hidayahNYA perlu dicari bukan ditunggu sengeh2 sambik goyangkan kaki..jalan mundar mandir,,berlendir tepi dinding...xmahu2...cari..~~~kejar~~~pegang kemah keming..(cam lagu 60 an tu berlari berkejaran..hehe)...

jadi semua kite tgok kan..nak lakukan sesuatu mulakan daripada diri sendiri dulu,,,contoh yer nak bina perkahwinan yang berlandaskan syariat islam bina kekuatan dalam diri dulu perbaiki diri dulu bukan dengar org nak kawin kite pom nak kawen,,sujud samai lekuk dahi2 agar dipercepatkan jodoh...coz lau kite bina daripada batu bata yang rapuh.alamak berapa thun lagi terpaksa la beli rumah "bunga low "yang lain..(tyme part nie ana pom tergelak3 sorg3..tyme tu my roomtes sdaa bangun n terdengar ana tergelak sorg3...dia pom kate nak pergi hospital ke gelak sorg2..??keh3..btoi lah org kate ape kite bagi kite akan dapat balik..ana selalu ajukan ayat romantik tu ke dye bile dye suke sorg2..(jadi hati3 dalam memberi..hehe)...

jadi mula sekarang kite ubah cara kita berfikir n tindakan kite pom insya'Allah akan terubah gok nanti..insya'Allah biarlah org nak kutuk kite pom...kite peduli ape..lau kite dikutuk jangan pernah mengalah..tapi kalu kite rasa down kak nak buat gane yer???
haaa...tampor mulut sendiri  jangan tampor mulut dia plok,,kan dop pasal makan penampar masin & delete terusss kate3 orang yang membuat pelemah semangat kite nak ubah yan negatif kepada positif iaitu berda pada zon Allah..

dan pesan pada diri sendiri & didik mulot kite agar menjauhi mnjdi mulot neraka???tapi menjadi mulot syurga..
ape mulut neraka tu kak??
mulut neraka tu ialah bile org bertemu dengan kite..dia akan rasa gelisah..rasa malu..rsa down..rasa xtenang..rasa dipermalukan..
mulut syurga plok kak??
mulut syurga itu ialah bila org berjumpe dengan kite..dia akan rasa tenang n rasa bahagia...
Allahurobbi pyah nak bernafas dlaam jiwa hamba tapi xperrrrr kite try yer...dop try dop tahu..dah try baru tahu..
insya'Allah..same3 kite mnjadi ikan bile dilaut,yang tetap tawar walaupom air laut masin..
(xmudah terikut dengan enviroment skelilign kite n biarlah juge kite mnjadi seperti biji kopi bile kite direndam dlam air panas akan menyebarkan bau yang harum ke pelusuk air n meruabh warna sekeliling n  bukan seperti telur apabila direbus denagn air panas akan merubahkan isi dalamnya...insya'Allah...^_^

wallahu'alam.
stakat ini ajer perkongsian ana...
hope ad mnfaatnye..
pesan nie pom tuk ana sendri..
insya'ALLAH...^_^